استخدام مهندسی مکانیک چه شرایط و نیازمندیهایی دارد و بازار کار ا
مهندسی مکانیک، کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. تمامی سازمانهایی که دستگاهها و ماشینآلات دارای قطعات متحرک تولید میکنند یا مصرفکنندهی چنین دستگاهها و ماشینآلاتی هستند، نیاز به استخدام مهندسی مکانیک دارند. سازمانهای متعددی، هر روزه آگهیهایی برای جذب مهندس مکانیک منتشر میکنند. البته نیاز به فارغالتحصیلان این رشته در دنیا رشد سریعی ندارد ولی در کشورهای در حال توسعه، مثل کشور ما، بازار کار مهندسی مکانیک، روزبهروز، داغتر میشود.
برای مشاهدهی آگهیهای استخدام مهندس مکانیک و مهندس هوا-فضا کلیک کنید.
با افزایش صنعتی شدن جوامع، نیاز به دستگاههای مکانیکی، بیشتر و بیشتر میشود. امروزه خیلی از فرآیندهایی که در گذشته به صورت دستی انجام میشد، مکانیزه شده است و این روند ادامه دارد. از سوی دیگر، با توجه بحران انرژی، نیاز شدیدی به ماشینآلات مکانیکی دارای راندمان بالاتر احساس میشود. همچنین، با ظهور صنایع جدید، نوع نیازهای مکانیکی انسان، در حال تغییر است. به همهی این دلایلی که گفته شد، نیاز به مهندسین مکانیک همگام با توسعهی صنعت در حال افزایش است.
ین رشته به طور پیوسته در حال رشد و تغییر است و خودش را با پیشرفتهای جدید در علم و فناوری، سازگار میکند. فناوریهای میکرو و نانو، بیوتکنولوژی، مکاترونیک و پرینترهای سهبعدی، تنها بعضی از فناوریهایی هستند که در پیشرفت شگفتانگیزی دو دههی آغازی قرن بیست و یکم داشتند. پیشرفت رشتهی مکانیک، به نوع انسان کمک میکند تا با چالشهای جهانی پیش رویش مواجه شود.
در این مقاله میخواهیم در رابطه با شرایط و نیازمندیهای رشتهی مهندسی مکانیک و بازار کار این رشته صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
آشنایی با رشتهی مهندسی مکانیک
مهندسی مکانیک شاخهای گسترده از مهندسی است که در آن از اصول مهندسی برای طراحی و ساخت ماشینها و قطعات آنها استفاده میشود. مهندسین مکانیک در صنایع بسیار متنوعی مشغول ایدهپردازی، طراحی و ساخت ماشینها و قطعات آنها هستند. با پیشرفت فناوری، مهندسی مکانیک نیز رشد کرده و امروز به یک شغل هیجانانگیز تبدیل شده است.
چه مشاغلی در مهندسی مکانیک بهترین بازار کار را دارند؟
با مراجعه به سایت استخدام جاب ویژن و نگاهی به آگهیهای استخدامی خواهید دید که مشاغل زیر در حوزهی مهندسی مکانیک بهترین بازار کار را دارند:
· کارشناس ارشد مهندسی مکانیک: عمولا یک کارشناس ارشد به کار چندین کارشناس نظارت دارد. کسی که در این جایگاه شغلی قرار میگیرد، دستگاهها، تجهیزات و سیستمهای مکانیکی و الکترونیکی را طراحی کرده، میسازد، تست میکند و بهبود میبخشد. این مهندسین از نرمافزار CADD برای طراحی ماشینهای مکانیکی قوی مثل ژنراتورها، توربینها و موتورها استفاده میکنند. این کارشناسان ارشد، در قالب یک تیم کار میکنند و به فرآیند ساخت، نظارت دارند.
· مهندسی مکانیک خودرو: یکی از حوزههایی که به سرعت در مهندسی مکانیک در حال پیشرفت است، حوزهی خودروسازی است. امروزه مهندسین مکانیک خودرو در تلاش برای ساخت خودروهایی با مصرف سوخت پایینتر، ایمنی بالاتر و دارای قابلیت استفاده از منابع سوخت پاک هستند.
· مهندسی سیستمهای سرمایشی، گرمایشی و تهویه مطبوع: مهندس سیستمهای سرمایشی، گرمایشی و تهویهی مطبوع (HVAC) کسی است که تأسیسات و دستگاههای HVAC مثل چیلرها، فنکویلها، اسپلیتها، رادیاتورها و … را طراحی کرده و میسازد. به علاوه، این مهندسین نقشهی سیستمها HVAC در ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و سالنهای صنعتی را طراحی کرده و آن را اجرا مینمایند.
· مهندسی پزشکی: مهندسی پزشکی یک زیرشاخه از رشتهی مهندسی مکانیک است که به منظور توسعهی دستگاههای پزشکی و اعضای مصنوعی بیماران ایجاد شده است. کار پشتیبانی فنی از دستگاههای پزشکی نیز بر عهدهی مهندسین پزشکی است.
معرفی تمامی گرایشهای مهندسی مکانیک
- مهندسی آکوستیک: کنترل لرزش دستگاهها به منظور کاهش سر و صدای آنها
- مهندسی ساخت: بهینهسازی روشهای ساخت کالاها و توسعهی ماشینها و ابزارآلات برای تولید صنعتی محصولات
- مهندسی حرارت: ساخت سیستمهای سرمایشی و گرمایشی
- مهندسی خودرو: طراحی و ساخت انواع مختلف خودروها
- مهندسی هوا-فضا: مهندسی تجهیزات مورد استفاده در صنعت هوا-فضا مثل هواپیماها، فضاپیماها، موشکها و …
- مهندسی بیومکانیک: استفاده از نظریهی مهندسی در پزشکی
- مهندسی طراحی: استفاده از نظریات مهندسی برای طراحی بهتر ماشینها و افزایش کارایی آنها
- مهندسی سیالات و مهندسی محاسباتی: حد واسط علوم، مهندسی، ریاضیات و علوم کامپیوتر
- مهندسی مواد: کاربرد مکانیک روی جامدات، مایعات، بافتهای زیستی و مواد پیچیده
چه عواملی روی حقوق مهندس مکانیک تأثیر گذار هستند؟
- میزان نیاز به تخصص مهندس مکانیک.
- سطخ تحصیلات
- جنسیت: دستمزد خانمها از آقایان پایینتر است.
- شرایط کار: بعضی کارها دشوارتر هستند و نیاز به کار کردن در فضاهای صنعتی دارند. بنابراین، دستمزد آنها نیز بیشتر است.
- سازمانهای استخدام کننده: بعضی از سازمانها مثل وزارت بهتداشت، درمان و آموزش پزشکی، دستمزد بیشتری به مهندسین مکانیک میدهند.
نقش تحصیلات در استخدام مهندس مکانیک
حداقل مدرک تحصیلی لازم برای پیدا کردن شغلی به عنوان مهندس مکانیک، لیسانس مهندسی مکانیک است. تحصیلات تکمیلی برای اکثر فرصتهای شغلی در حوزهی مهندسی مکانیک، اهمیت بالایی دارد. مدرک تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد در یکی از گرایشهای مهندسی مکانیک، به معنی تخصص در آن گرایش است. برای اکثر فرصتهای شغلی مهندسی مکانیک، داشتن مدرک کارشناسی ارشد کافی است و مدرک دکترا، بیشتر برای تصاحب مشاغل پژوهشی در این حوزه کاربرد دارد.
جنسیت چه نقشی در استخدام مهندس مکانیک دارد؟
بعضی از مشاغل این حوزه مثل تکنسین ساخت و کارشناس تعمیر و نگهداری، نیازمند که کردن در شرایط سخت و خطرناک محیط کارخانهها هستند. کارفرمایان ترجیح میدهند که برای چنین مشاغلی، نیروی آقا استخدام کنند و در مقابل، در بعضی دیگر از شغلهای مرتبط با مکانیک، مثل کارشناس تحقیق و توسعه، مهندسی پزشکی و … تفاوتهای جنسیتی مشکلی ایجاد نمیکند. به همین دلیل، در بعضی از این آگهیهای دعوت به همکاری برای چنین شغلهایی، به دلیل حقوق پایینتر خانمها، تمایل به استخدام نیروی خانم وجود دارد. به طور کلی میتوان گفت که بازار کار مهندسی مکانیک برای خانمها چندان بد نیست.
برای مشاهدهی آگهیهای استخدام مهندسی مکانیک خانم کلیک کنید.
برای استخدام شدن به عنوان مهندس مکانیک باید چه مهارتهایی داشته باشید؟
- سطح بالایی از دانش فنی و علمی و توانایی استفاده از این دانش برای حل مشکلات واقعی
- مهارتهای ارتباطی و میانفردی برای ارتباط سازنده با مشتریان، پیمانکاران، طراحان، اپراتورها و مدیران
- مهارتهای نوشتاری عالی، به ویژه برای نوشتن دستورالعملهای استفاده از دستگاهها
- توانایی حل مسئله
- توانایی کار تیمی
- توانایی رهبری تیم
- خلاقیت
- توانایی کار تحت فشار
- منظم بودن و توانایی مدیریت زمان و منابع
- توجه به جزئیات
مطالب مرتبط: راهنمای استخدام مهندس مکانیک